Delft Science Centre, in vogelvlucht door de wereld van techniek
In het Delft Science Centre maken jaarlijks 30.000 bezoekers op een interactieve manier kennis met de wereld van wetenschap en techniek. Belangstellenden kunnen in dit universiteitsmuseum van de TU Delft zelf allerlei proefopstellingen uitproberen, die zijn gebaseerd op onderzoek aan de TU Delft. Met behulp van een mede door deLight Interactive Solutions ontwikkelde interactieve zuil kunnen bezoekers, vanaf één centrale plek, informatie opvragen over een groot aantal van de aanwezige proefopstellingen.
Met deze Airocam, zoals we deze oplossing hebben gedoopt, kan de bezoeker, letterlijk en figuurlijk, in vogelvlucht door de wereld van wetenschap en techniek navigeren
Blikvanger in het Delft Science Centre is de Nuna. Deze zonnewagen is ontwikkeld door studenten van de TU Delft, die er meerdere edities van de World Solar Challenge mee wonnen. De World Solar Challenge is een race voor wagens die met behulp van zonne-energie Australië van Noord naar Zuid doorkruisen. Net als de Nuna zijn ook alle andere proefopstellingen gebaseerd op aan de TU Delft ontwikkelde kennis en gebruikte methodes en technieken.
Afkoeling tot – 200 graden Celsius
Een andere proefopstelling bestaat weer uit een 19 meter lange treinrails van enkele centimeters breed. Met behulp van 4500 magneten en afkoeling van de geleiders in het treintje tot een temperatuur van – 200 0C kan de bezoeker het treintje over de baan laten zweven. De meeste proefopstellingen zijn voorzien van een beeldscherm. Via dit beeldscherm geven studenten en onderzoekers tekst en uitleg over de proef in de vorm van korte filmpjes. Ook kan de bezoeker kiezen voor een filmpje met achtergrondinformatie over het onderwerp.
Bezoeker zelf aan de slag
Aan de hand van de uitleg in het filmpje kan de museumbezoeker vervolgens vaak zelf aan de slag. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je voor even testpiloot te wanen in een flightsimulator of om zelf een vliegtuigvleugel te ontwerpen en na te gaan hoe hoog dit ontwerp het vliegtuig het hemelruim in brengt.
Interactieve zuil
Op een prominente plek in de centrale hal vindt de bezoeker een interactieve zuil, die mede door deLight is ontwikkeld. Met behulp van een joystick kan de bezoeker een capsule met camera bedienen, die zich bevindt in een aan het plafond bevestigde transparante buis. Deze buis met capsule heeft veel weg van een zogenaamd buizenpostsysteem. Door de capsule tot stilstand te brengen boven een proefopstelling en de camera te richten op een marker, die aan de bovenzijde van de opstelling is aangebracht, activeert de bediener van de joystick een filmpje met informatie over de proefopstelling in kwestie.
Onderscheidend instrument voor musea
“Met deze Airocam, zoals we deze oplossing hebben gedoopt, kan de bezoeker, letterlijk en figuurlijk, in vogelvlucht door de wereld van wetenschap en techniek navigeren,” aldus Frans van Duijnen, directeur van deLight. “Hiermee vormt deze tool een praktisch, innovatief en onderscheidend instrument voor musea en exposities om de bezoeker op geheel eigen wijze kennis te laten nemen van het geëxposeerde”. Ook Alexander Lokhorst van het Science Centre ervaart de Airocam als een verrijking van het universiteitsmuseum. “Bezoekers vinden het een leuke manier om het museum te verkennen. Vooral kinderen vinden het prachtig om de joystick te bedienen, de camera te manouvreren naar één van de proefopstellingen en vervolgens de camera op de marker te richten, waarna alle gewenste informatie over de opstelling in de display van de zuil wordt weergegeven.”