Event “De toekomst van Augmented Reality” goed ontvangen
Op 7 juni verzamelde een groep ontwerpers, architecten, kunstenaars en studenten zich op het kantoor van deLight Interactive Solutions om de eerste editie van het ‘Augmented Reality Event’ bij te wonen. Als initiator en organisator van dit evenement had deLight een gevarieerd dagvullend programma samengesteld om deelnemers te informeren, te inspireren en vooruit te blikken naar de toekomst van augmented reality.
In de ochtend namen de aanwezigen deel aan een masterclass, waarin de toepassing van de 3D-visualisatiesoftware mARk centraal stond. Deelnemers aan het event kregen een interactief college over de mogelijkheden en werking van het pakket om vervolgens zelf aan de slag te gaan met de software en een eigen augmented reality ervaring te creëren.
Lees meer over mARk software →
Gedurende de dag konden de deelnemers hun toegangsbewijs scannen bij drie verschillende deLight demo-opstellingen. Bij elk van deze opstellingen kregen zij vervolgens een augmented reality voorstelling gepresenteerd, die was afgestemd op de specifieke achtergrond van de desbetreffende bezoeker.
Boeiende lezingen
Na de lunch werd in de Lecture Hall & Business Lounge van YES!Delft het middagprogramma ingeleid door dagvoorzitter Arthur Tolsma. Twee gerenommeerde specialisten op het gebied van augmented reality wisten de aanwezigen met hun boeiende lezingen van begin tot eind te boeien. Paul Stork – partner bij Fabrique – nam het publiek in vogelvlucht mee langs de verschillende uitingsvormen van augmented reality, variërend van AR op mobiele telefoons en projecties op gebouwen tot het verrijken van de bezoekerservaring in musea. Paul benaderde het onderwerp vanuit een zakelijk perspectief, en beargumenteerde waarom augmented reality ook voor een commercieel bureau als Fabrique en haar klanten een meerwaarde heeft.
Open technologie
Beeldend kunstenaar Sander Veenhof verraste de bezoekers vervolgens met een lezing, waarin hij een veelvoud aan creatieve toepassingen van augmented reality de revue liet passeren. Deze toepassingen varieerden van het grootste en kleinste kunstwerk ter wereld tot het ongevraagd modelleren van een extra verdieping op het Museum of Modern Arts in New York. Sander liet zien dat augmented reality een open technologie is, en dat veel regels uit de fysieke wereld bij augmented reality niet opgaan. Hij sloot af met de stelling ‘virtueel ≠ niet echt’, waarop een geanimeerde discussie in de zaal ontstond.
Bekendmaking winnaar ontwerpwedstrijd
Na afronding van de inspirerende lezingen volgde de bekendmaking van de winnende inzendingen van de augmented reality-ontwerpwedstrijd, die in de aanloop naar het ‘Augmented Reality Event’ door deLight was georganiseerd. Bij deze ontwerpwedstrijd konden studenten en professionals, met behulp van mARk-software, zelf een augmented reality ervaring creëren. De vier finalisten presenteerden elk het door henzelf gemaakte filmpje van de gecreëerde AR-beleving. De publieksprijs was voor Marcel Schouwenaar van The Incredible Machine. In zijn filmpje liet hij zien hoe het mogelijk is om de interacties tussen eiwitten en DNA driedimensionaal inzichtelijk te maken met behulp van de mARk-software. De juryprijs ging naar Jelte Bijkerk, die met zijn inzending ‘deLight Park’ liet zien dat je met mARk software op een speelse manier de virtuele en fysieke wereld kunt samenbrengen.
Bekijk de inzendingen van alle genomineerden →
Enthousiaste reacties
Het ‘Augmented Reality Event’ werd afgesloten met een informele borrel, waarbij volop werd gediscussieerd en genetwerkt tussen deelnemers en sprekers. Afgaande op de enthousiaste reacties van de deelnemers was het ‘Augmented Reality Event’ een zeer geslaagde dag. Samen met de deelnemers van de eerste editie kijken wij alvast uit naar de tweede editie in 2013!